featured-slider

Post Top Ad

2015. augusztus 31., hétfő

Még szeptemberben is közel 33 fokos hőmérséklet lesz.

Egyelőre semmi nem tudja kizökkenteni Európa felől az EL Nino jelenséget, melynek Magyarországra levezethető következményei az alábbiak lehetnek.
Nagyon enyhe rövid tél, egész évben meleg, nyáron elviselhetetlen akár 39- 44 okos forróság.
Az extrém magas hőmérséklet egyik legkellemetlenebb része, hogy a páradús levegő miatt sokkal melegebbnek érezzük, így még elviselhetetlenebb.


Hirdetés



Az idei El Nino olyan természeti csapásokat okozhat, amelyeknek súlyossága csak azokhoz fogható – a kaliforniai földcsuszamlásoktól az ausztrál bozóttüzekig –, amelyek az 1997–98-as rekordévben pusztítottak – közölte csütörtökön az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) Klíma-előrejelzési Központja.
Az El Nino (spanyolul: a kisded) ciklikusan jelentkező természetes éghajlati jelenség, a keleti Csendes-óceán egyenlítői térségének felmelegedése, amely a trópusi tengeráramlatokkal és szelekkel áll összefüggésben. Amikor 2-7 évente felbukkan, eltérő intenzitással ugyan, de az egész bolygón megváltoznak a hőmérsékleti és csapadékviszonyok.

A NOAA szerint az idei El Nino „jelentős és erősödik”. Mivel az év jelenlegi szakaszában a jelenség minden idők második legerősebbike, a Bruce Lee nevet kapta. A szakemberek szerint több mint 90 százalék a valószínűsége annak, hogy 2015–2016 telén áthatol az északi féltekére, és mintegy 85 százalék annak az esélye, hogy 2016 tavaszán is tart még.

Folyamatos erősödés

Az 1997–98-as, 2,3-as fokozatú El Nino becslések szerint 23 ezer ember halálát okozta és 54 milliárd dollár kárt csinált. Az Egyesült Államokban pusztító áradásokat hozott: Kalifornia 35 megyéjében, ahol most katasztrofális aszály pusztít, áradás és fölcsuszamlás miatt hirdettek ki szükségállapotot. Indonéziában a természeti jelenség súlyos szárazságot, Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában pedig tűzvészeket okozott.

Az idei még csak 1-es fokozatú, de folyamatosan erősödik, és elérheti a 2-es szintet is, ezzel pedig az egyik legerősebb lehet azóta, hogy a jelenséget 1950-ben elkezdték megfigyelni.

Hirdetés


2015 lesz az eddigi legforróbb év

Az El Nino világszerte felmelegedést okoz: 1998 rekordév volt, és 2015 is csaknem bizonyosan az eddigi legforróbb év lesz. Az előrejelzések szerint Dél-Amerika tengerparti vidékein 6-9 hónapon át erős esőzés és áradás várható, Indonéziában és Ausztráliában pedig ismét szárazság jön. Klímaszakértők szerint a globális felmelegedés tovább erősíti a természeti jelenséget.

Az El Nino eddig a legpusztítóbb rendre 1997–1998-ban, 1982–83-ban és 1972–73-ban volt.