featured-slider

Post Top Ad

2015. október 28., szerda

Életmentő lehet, ha az ujjaidat így tartod

Aki elkezd foglalkozni önmagával, a lelkével, az előbb vagy utóbb, de biztosan találkozni fog a mudrákkal. A furának tűnő, ám gyógyító kézmozdulatokkal. Most mutatok néhány olyan kéztartást, mely könnyedén kivitelezhető, és segít a testi-lelki egyensúlyban.

Hirdetés



Mielőtt megismertetném veletek ezeket a mudrákat, tegyük a helyére, hogy mit is jelenet ez a szó, és mire jó. A mudra szanszkrit szó, eredetileg buddhista és hindu meditációs kézelemek, melyek a keleti gyógyításban nagyon elterjedtek. Miért gyógyít és miért hatékony? Mert kezünkön megtalálható egész testünk, lelkünk és szellemünk. Ezek a kéztartások abban segítenek, hogy a testünkben lévő energiaáramlás folyamatos legyen, ezáltal testi-lelki egyensúlyunkat teremthetjük meg. Ehhez pedig nincs szükség sok időre, elegendő napi 5-10 perc.

Lótusz-mudra:
A kedvenc kéztartásommal indítanám a bemutatást, ez pedig nem más, mint a Lótusz-mudra, mely mindenféle túlzást mellőzve, elmondhatom, gyakran mentett már meg. Ez a gyakorlat a szívcsakrához tartozik és a szív egészségét, tisztaságát szimbolizálja. Akkor végezd el ezt a mudrát, amikor kiszipolyozottnak, kihasználtnak, meg nem értettnek és magányosnak érzed magad. Nyílj meg az isteni erőknek, és fogadd el, amire szükséged van.

Gyakorlat:
Tedd össze a két kezed úgy, hogy csak a tenyér élei és az ujjhegyek érintsék egymást. Nyisd ki az ujjaid úgy, hogy a kisujj hegyei és a hüvelykujj külső szélei érintsék egymást. A többi ujj annyira szétnyílik, amennyire csak lehet. Lélegezz 4-szer mélyen, majd ismét zárd össze a kezed, érintsd össze a négy hosszú ujj körmét, majd az ujjak külső felületét, aztán a kézfejet. Ezután visszafelé haladva térj vissza a bimbó-, majd a kinyílt virág tartásba. Többször ismételd meg!




Jnana-mudra:
Szimbolikája szerint az emberi és az isteni egyesülést jelképezi. Fő funkciója, hogy megteremti, az egyensúlyt testünk energiaáramlása között. Akkor végezd ezt a kéztartást, amikor fáradt vagy, esetleg túl stresszes a napod, ennek a mudrának a segítségével feltöltheted a lemerült akkumulátorodat.

Gyakorlat:
Két csuklódat tedd a térdedre, tenyérrel felfelé. Érintsd össze a hüvelyk- és mutatóujjaidat, a többit kinyújtva, de ne tartsd mereven.



Prithivi-mudra:
Ez a mudra pontosan azt nyújtja számunkra, amire az életben szükségünk van. A Prithivi-mudra feltölti a gyökércsakra energiáját, ezáltal testi és lelki erőnk, vitalitásunk megnő.

Gyakorlat:
Mindkét kézzel, könnyedén nyomd össze a hüvelyk- és gyűrűsujjad hegyét. A többi ujjadat nyújtsd ki. Szükség szerint, vagy naponta 3-szor 15 percig végezd a gyakorlatot.



Stressz elleni mudra:
Ha úgy érzed, hogy egyáltalán nincs időd semmire, akkor itt az ideje, hogy alkalmazd ezt a kéztartást. Ez a mozdulat a pajzsmirigy működését szabályozza, ha túlműködik, akkor nyugtalanok, stresszesek, izgatottak, türelmetlenek vagyunk. Amennyiben alulműködésről van szó, úgy kedvetlenek vagyunk, gátolva, fékezve érezzük magunkat, nincs meg a belső hajtóerőnk.

Gyakorlat: Szorítsd a kezeidet ökölbe és finoman szorítsd egymáshoz. A két hüvelykujjad érintkezzen egymással. Ennél a gyakorlatnál is fontos, hogy ezalatt a pár perc alatt, miközben mélyen lélegzel, légy jelen, az itt és mostban. A gyakorlat alatt képzeld el, hogy mi mindent tennél, ha lenne rá időd. Aprólékosan, élénken, ki is színezheted az elképzelt estéidet, hétvégéidet.

Pozitív megerősítés: Az idő, az én legértékesebb javam – bölcsen bánok vele és tudom, hogy minden szépség a lelkemet táplálja.


Hirdetés



Lazító-mudra:
A kézhátakat dörzsöld össze, majd rázd meg a kezeid. Kulcsold össze a kezed és érezd az ujjbegyeidet a kézhátadon, de figyelj, hogy a hüvelykujjaid ne érjenek össze. Ha ülsz, akkor a tenyered felfelé nézzen és pihentesd a combodon, ha viszont fekszel, akkor lefelé néző tenyérrel a hasadon pihentesd a kezeid.

Vizualizáció: Képzeld el, hogy egy régi római fürdőben vagy. A víz, mely csodásan ellazít, és amelytől elkalandozik a lelked, egy forró forrásból fakad, és pompás illatot áraszt. Engedd, hogy mindenfélével kényeztessenek. Finom ételekkel, italokkal, talán egy masszázzsal vagy akármi mással, amitől abszolút jól érzed magad. Bármi is tesz jót neked, vagy okoz örömet, azt részletesen képzeld el.




A mudrák világa rendkívül érdekes, és nem lehet pár sorba összetömöríteni. Épp ezért, akit érdekel ez a fajta önsegítés annak sok szeretettel ajánlanám Gertrud Hirschi: Mudrák I. – II. című könyvét. A néni nagyon jó stílusban ír, roppant kellemes olvasmány, nem lesz unalmas.

ÉletreValó / Nemes Kata