featured-slider

Post Top Ad

2015. május 28., csütörtök

A pszichopata teszt. Benned van gyilkos hajlam?

Ez a történet egy lányról szól! Az édesanyja temetésén találkozik egy férfival, akit eddig nem ismert. Azt gondolta, ez a férfi lenyűgöző, Annyira hitt abban, hogy ő álmai hercege, hogy beleszeretett, de soha nem kérte el a telefonszámát és aztán…….. Néhány nappal késöbb a nő, megölte a nővérét!
Kérdés: Mi motíválta testvére meggyilkolásában? Gondolkozz el rajta egy picit, mielött lejjebb gördíted a sorokat. Az első gondolatod számít!!!
 
 
Válasz: Azt remélte a férfi eljön a temetésre megint!
Ha helyesen válaszoltál, úgy gondolkodsz mint egy pszichopata. Ez egy ‘hires amerikai pszichologus’ tesztje, amivel azt nézik meg kinek van gyilkos hajlama. Sok letartóztatott sorozatgyilkos résztvett a tesztben, és azt válaszolta ami feljebb található.”


 
A Snopes.com szerint a 2002 májusában útjára indult példamese nem egy “híres amerikai pszichológus tesztje”, hanem egy hamis sztereotípiából kiinduló kacsa. A pszichopaták többsége valószínűleg ugyanúgy fogadná ezt a történetet, mint bárki más, és butaság lenne azt hinni, hogy minden pszichopata ugyanazt válaszolja. A Snopes szerint nem létezik varázskérdés a mentális állapot felmérésére, sokszor komplex tesztek sem hoznak biztos eredményt. A körlevél ereje abban rejlik, hogy egyszerű utat kínál egy sokak által félt jelenség leleplezésére, és ezáltal lehetővé teszi, hogy megvédjük magunkat az “ilyen emberektől”.
Ahogy azt egyébként a fent említett Narancs-cikkben Döme László, a Nyírő Gyula Kórház osztályvezető pszichiáter-főorvosa elmondja: “a pszichopátiának nevezett képletet nagyon sok morális kritériummal definiálják, a gyenge akarattal, a kíméletlenséggel, a felelőtlenséggel. Mindehhez a társadalmi normák felrúgása, a többiek kihasználása, valamiféle kizsákmányoló attitűd társul, de a feltűnési vágyról sem feledkezhetünk meg.