featured-slider

Post Top Ad

2015. május 25., hétfő

Módszerek, amikkel a szakadék széléről is visszahozhatod a kapcsolatodat


Nincs tökéletes kapcsolat, legfeljebb olyan, amit aktuálisan semmilyen nehézség nem akadályoz, így a felek élvezhetik a nagybetűs boldogságot. De mi van akkor, ha éppen a szakadék szélén van a kapcsolatod? Innen is sikerülhet helyrebillenteni az egyensúlyt!


 1/6 Első probléma: megszokás

Az egyik leggyakoribb probléma a hosszú távú kapcsolatok során a megszokás, ami sokak számára úgy tűnik, egyenesen elkerülhetetlen. Míg a kezdeti izgalom és a kémia vad működése a legunalmasabb napokat is megszínesíti, addig a későbbiekben természetes módon kialakul a rutin. Ez csaknem természetesnek tekinthető, hiszen egy felnőtt kapcsolatban mindkét fél dolgozik, ha otthon vannak, sokszor akkor is hasonlóan nehéz feladatokat látnak el a család érdekében. A szabadidő lecsökken, a hétköznapok unalmasak, a programok ritkák. Nem csoda, ha egy idő után magától értetődőnek vesszük a körülményeket, megszokjuk az általános jót, és akár évekre is belesüppedünk egy-egy helyzetbe. A lista: 5 párkapcsolati probléma, aminek nem kell, hogy szakítás legyen a vége Mindenki máskor ébred rá az unalomra, de szerencsére nem a szakítás és a továbblépés az egyetlen megoldás.

 A megszokás orvoslása A megszokás orvoslása
Mint minden problémát, úgy természetesen a megszokást is úgy a legkönnyebb orvosolni, ha nem hagyod, hogy beköszöntsön.
Törekedned kell rá, hogy a szürke hétköznapok egyszerűen ne befolyásolják az érzelmeiteket, és még véletlenül se vegyétek magától értetődőnek a kapcsolatotokat.
Ha már felütötte a fejét a megszokás, minél előbb kezdjetek tudatosan tenni ellene, nyugodtan beszéljétek is meg az aggályaitokat.
Kiváló ötlet például, ha egyik hétvégére te, a másikra pedig a kedvesed szervez közös programot, randevút. A hétköznapokat is pörgessétek fel, ne csak a tényleges szabadnap szóljon kettőtökről.
Nem kell nagy dolgokra gondolni: a közös fürdő, vacsora, vagy valamilyen páros sport is sokat segíthet, hiszen ezek egytől egyig hozzájárulnak a változatossághoz.

  Második probléma: elidegenedés

Az elidegenedés nagyon hasonlít a megszokáshoz, ám némileg mégis különbözik tőle, ugyanis alapjaiban befolyásolja az érzelmeket.
Míg utóbbi esetén a szerelem lényegében nagyon erős szeretetté alakul át, addig az elidegenedés során éppen ezen a ponton veszít erősségéből a kapcsolat.
Emiatt sokkal könnyebb a megszokást orvosolni, hiszen ott az alapok tökéletesek, csupán rájuk rakódott néhány réteg unalom és hétköznapi szürkeség.

Persze, bizonyos szintig az elidegenedést is lehet kezelni, de jellemzőbb, hogy a felek inkább pontot tesznek az ilyen kapcsolatok végére ahelyett, hogy igyekeznének helyreállítani azt.
Rosszabb esetben még tovább bántják a másikat, ellehetetlenik a boldog életet az állandósuló vitákkal, félrelépésekkel.


Az elidegenedés orvoslása
Ennél a problémánál, bármennyire is banálisnak tűnik a dolog, érdemes egy párterapeuta segítségét kérnetek.
A szakemberek lényegében minden komolyabb gond során segítséget nyújthatnak, de az elidegenedés igen tipikus példája annak, amikor rengeteg támogatást adhatnak.
Ezt a problémát nem lehet egyszerűen közös programokkal orvosolni, annál sokkal többre, leginkább mélyreható beszélgetésekre van szükség.
Erre nehezen vehető rá otthoni körülmények között az, aki valamilyen okokból bezárkózott, és azt a felet is nehéz bátorítani, aki hagyta idáig fajulni a helyzetet.
Természetesen megpróbálkozhattok a négy fal között is a gond megoldásával, de a korábban említettek végett esélyes, hogy nem sikerül teljesen kitárulkozni.
Márpedig ebben az esetben csak és kizárólag ez lehet a megoldás.


Harmadik probléma: félrelépés

A félrelépés talán az egyik leggyakoribb válóok, de helyesebb lenne, ha csupán kiütközési pontként tekintenénk rá, nem pedig úgy, mint ha ez adná az alapot a szakításhoz.
A megcsalásig nagyon hosszú út vezet, legalábbis azokban a monogám kapcsolatokban, ahol a felek megígérik egymásnak, hogy hűségesek lesznek.
Éppen azért fáj annyira a félrelépés, mert bár a felszínt igyekszik mindenki elsimítani, valójában a szenvedő alanyok is tudják, hogy valamit elrontottak.
Persze, ez még messze nem mentség a másik megbántására, de a megoldás keresése során sokkal mélyebbre kell ásni a ténynél, mint amit maga a félrelépés jelent.
Sokan úgy vélik, ilyen esemény után már nem érdemes foglalkozni a kapcsolattal, pedig akad rá példa, amikor éppen a megcsalás építi újra az egész viszonyt.


A félrelépés orvoslása
Ahhoz, hogy az újjáépítésre sor kerülhessen, töviről hegyire át kell beszélnetek az érzelmeiteket, jövőképeteket és aktuálisan bizony a fájdalmas múltat is.
Mivel ez annak sem könnyű, aki bocsánatért esedezik, annak pedig pláne nem, aki számot vet az egész életével, a többség nem is igazán vállalkozik rá.
Ha mégis elindultok az újrakezdés útján, akkor szigorúan tilos bármit a szőnyeg alá söpörnötök, mindent ki kell mondanotok, ha másként nem megy, ugyancsak szakember bevonásával.
A megcsalás után csak akkor lehet felállni, ha nem maradnak titkok. Muszáj elfogadni, hogy a félrelépőnek változtatnia kell a magatartásán, a megcsalt félnek viszont meg kell előlegeznie a bizalmat.
Sokkal több időt is figyelmet szükséges a kapcsolatotokra fordítani és mindent ki kell küszöbölnötök, ami a félrelépésig vezetett.