Az Amerikai Kémiai Társaság heti hírújságában, a Chemical and Engineering News című lapban megjelent cikk szerint az emberek egészségét is veszélyezteti az arzénalapú hozamfokozót tartalmazó csirketáppal etetett csirkék elfogyasztása.
Hirdetés
Az USA-ban leggyakrabban használt arzén tartalmú hozamfokozó, a roxarsone serkenti a növekedést, kiírtja a parazitákat és színt ad a baromfihúsnak. A roxarsone eredeti állapotában nem mérgező, de anaerob (oxigén mentes) körülmények között (akár élő csirke szervezetében vagy a földben ) egy sokkal toxikusabb bomlásterméke keletkezik. Az arzént kapcsolatba hozták már húgyhólyag-, tüdő-, bőr-, vese-, és vastagbélrákkal, kisebb mennyiség rendszeres bevitele pedig részleges bénuláshoz és cukorbetegséghez vezethet.
A roxarsone használata egyre növekvő vitához vezet. A legtöbb élelmiszer előállító - többek között az USA legnagyobb baromfihús üzeme, a Tyson Foods - már nem is használja a szert. A cikk szerint azonban az évente az USA-ban felnövő 9 millió brojlercsirke 70 százalékát etetik még mindig roxarsonnal - írja a MediPress.
A tény azonban az, hogy senki sem tudja pontosan, hogy mennyi arzén található a csirkehúsban vagy a csirkehúst rendszeresen fogyasztók szervezetében. Sem az Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal, sem a Mezőgazdasági Minisztérium nem mérte meg az arzén szintet a leggyakrabban fogyasztott baromfihúsokban.
Hirdetés
A Nemzeti Csirke Tanács, ami az egyesült államokbeli csirke ipar érdekében álló kereskedelmi testület, azt állítja, hogy nincs szó semmiféle egészségügyi kockázatról a roxarsone használatával kapcsolatban.