featured-slider

Post Top Ad

2015. július 22., szerda

Sikeres arcátültetés: végre levehette a maszkját a férfi, aki 15 évvel ezelőtt arcon lőtte magát

Az orvosok által az eddigi legszélesebb körű arcátültetésnek tartott beavatkozásban új arcot, fogakat, nyelvet és állkapcsot kapott a 37 éves, fegyverbalesetben megsérült amerikai férfi.
Tipp! Együtt ünnepeltek az X-Faktor sztárjai! Kattints a galériáért!

A Marylandi Egyetem kórházának tisztviselői kedden jelentették be, hogy Richard Lee Norris már lábadozik a 36 órás műtét után. Már kezdi érezni az arcát, fogat mos, és borotválkozni is tud. A szaglását is visszanyerte, amit a baleset következtében elvesztett.


Norris 15 éven át teljes elszigeteltségben élt, maszkot viselt, és csak éjszaka merészkedett ki a szabadba. Dr. Eduardo Rodriguez, a műtétet végző orvoscsoport vezetője szerint a transzplantáció visszaadta a normális életét. "Ezelőtt mindenki megbámulta Richardot, mert maszkot viselt, és az emberek látni akarták a deformitását" - nyilatkozta Rodriguez. "Most más okuk van a bámészkodásra, és ez fantasztikus."



A sebész szerint ez minden idők legkiterjedtebb arcátültetése, és lehetővé tette, hogy a virginiai férfi 15 év után előbújjon a maszkja mögül. Amikor 1997-ben arcon lőtte magát, elveszítette az orrát, az ajkait és szinte a teljes szájmozgását. Több életmentő rekonstrukciós műtétet is végrehajtottak rajta, de egyik sem volt olyan sikeres, mint a mostani. A múlt héten kapott egy új arcot egy névtelen donortól, akinek szervei öt másik beteg életét is megmentették ugyanazon a napon.

Hat nappal a beavatkozás után már képes mozgatni a nyelvét, kinyitja és becsukja a szemét, és sokkal gyorsabban gyógyul, mint ahogyan az orvosok remélték. "Amikor három nappal a műtét után kinyitotta a szemét, és tükröt kért, az új arcát látva megölelt, és köszönetet mondott" - emlékszik vissza dr. Rodriguez. Norris arcátültetése a közzétett fényképek tanúsága szerint az eddigi legesztétikusabb végeredményt hozta. A beteg jelenleg a kórházban lábadozik, és még nem jelent meg a média nyilvánossága előtt.