featured-slider

Post Top Ad

2015. június 30., kedd

11 legenda a szűzhártyáról, melyekről most lehull a lepel

A szűzhártya a hüvely bejáratánál elhelyezkedő vékony kötőszövet, amely a legtöbb nőnemű élőlénynél a születéstől megtalálható. A szűzhártyát számos legenda övezi, összeállításunkból kiderül, hogy melyik tévedés és melyik igaz.


1. A szűzhártya megléte arról tanúskodik, hogy valaki még szűz.
Tévedés! A szűz szó azt jelenti, hogy egy nő még nem szexelt. Vannak azonban olyan nők, akiknél az első alkalom után is fellelhető a szűzhártya, mint ahogy vannak olyanok is, akiknek annak ellenére megrepedt a szűzhártyája, hogy még nem közösültek.

2. Önkielégítésnél megrepedhet a szűzhártya.

Csak részben igaz. Ha a maszturbáció során csak a csiklót izgatják, attól a szűzhártya még ép marad. Rendes körülmények között ujjal sem lehet elszakítani. Ha azonban behatolnak a vaginába, akkor megsérülhet a szűzhártya is.

3. A szűzhártyának nincs az egészség szempontjából jelentősége.

Tévedés! Kislányoknál a szűzhártya bizonyos mértékig védi a vaginát attól, hogy piszok kerülhessen bele. A pubertáskor után a szerv folyással és menstruáció által tisztítja magát, így ettől kezdve már nincs védő funkciója a szűzhártyának.

4. A tampon beszakíthatja a szűzhártyát.

Tévedés!A szűzhártya rugalmas, a tampon pedig túl kicsi ahhoz, hogy beszakítsa. Tampont akár már az első havi vérzés alkalmával is alkalmazhatunk: ha a nagyobb méret túl kényelmetlen, akkor használjunk minit, amit gyakrabban cserélünk.

5. A szűzhártya újra összenő, ha sokáig nem szexelünk.

Tévedés! Ha egyszer már átszakadt, akkor magától nem nő újra össze.

6. A szűzhártya műtéti úton helyreállítható.

Igaz! Vannak olyan kultúrák, ahol még ma is fontos, hogy a lányok ép szűzhártyával menjenek férjhez. Ha a szűzhártya berepedt, akkor egy viszonylag egyszerű plasztikai műtéttel összevarrható.

7. Az első aktus során mindig megreped a szűzhártya.

Tévedés! A szűzhártya puha és rugalmas, ezért az első szeretkezéskor nem mindig reped meg. Sőt, még az is előfordulhat, hogy csak az első gyermek születésekor reped át teljesen.

8. Sportolás során megrepedhet a szűzhártya.

Tévedés! A szűzhártya rendkívül rugalmas, tulajdonképpen bármit sportolhatunk, például biciklizhetünk, úszhatunk, futhatunk, lovagolhatunk stb. Időnként felröppennek olyan hírek, hogy valakinek megrepedt a szűzhártyája valamilyen sporttevékenység során, és emiatt vannak olyan lányok, akik tartanak bizonyos sportágaktól – teljesen alaptalanul.

9. Ha megreped a szűzhártya, az mindig vérzéssel jár.

Tévedés! Ez csak legenda: gyakran előfordul, hogy egyáltalán nem vérzik, vagy csak minimális mennyiségű vér távozik a szervezetből a szűzhártya berepedése során.

10. Minden nőnek egyforma a szűzhártyája.

Tévedés! Ahogy a szeméremajkak is különböznek, úgy a szűzhártya sem egyforma minden nőnél.

11. Minden kislány szűzhártyával születik.

Tévedés! Ritkán, de előfordul, hogy egy kislány szűzhártya nélkül születik: statisztikailag a nők 0,03%-ánál „hiányzik" eleve a szűzhártya, ez azonban orvosi szempontból nem okoz számottevő problémát.