featured-slider

Post Top Ad

2015. június 30., kedd

Álmatlanságban szenvedsz? Ez a 6 alapvető jógagyakorlat azonnal elaltat!

Az éjszakai forgolódás, a reggel fáradtan ébredés, türelmetlenség, másnapi rossz kedv sokak számára ismerős. Azonban nem biztos, hogy az altató, nyugtató marokszámra szedése a legjobb megoldás.


Sokan arról számolnak be, hogy este kiüti őket az altató, vagyis hamar elalszanak, azonban reggel olyan fáradtan ébrednek, mintha semmit sem aludtak volna. Hogy ezt az állapotot elkerüljük, gyakoroljuk a nyugodt és pihentető alvás érdekében az alábbi jógapozíciókat.
A jóga számos más egészségügyi hatása mellett arról ismert, hogy lelassítja a szívritmust, az állandóan tervező és “agyaló” elmét, és enyhíti a stresszt, a feszültségeket, megnyugtatja a testet és a lelket.

1. Upavistha konasana

Üljünk le a földre, tárjuk szét a lábainkat, amennyire csak tudjuk, emeljük fel mindkét karunk, vegyünk egy mély levegőt, majd kinyújtott karral hajoljunk előre, és érintsük meg a földet. Fogjuk meg a két lábfejünket, és maradjuk ebben a pozícióban 15 másodpercig. Ezután emeljük fel a karjainkat, és a kezdő pozícióval zárjuk a gyakorlatot.

2. Salabhasana

Kényelmes ruhában feküdjünk hasra, orrunkkal érintsük a földet, karunkat szorosan tegyük a testünk mellé, nyújtsuk ki a lábfejünket is. Emeljük fel a videón látható módon a testünk billegő mérleg pozícióba. Könnyítésként támaszkodhatunk egy keveset a karunkra, vagy mozgathatjuk a két lábunkat felváltva.

3. Viparita karani

Feküdjünk le a földre, úgy, hogy a fenekünk érje a falat, és a két lábunkat emeljük fel a fal mentén. Karjainkat nyújtsuk ki magunk mellett oldalt. Lélegezzünk mélyeket, és engedjük el a negatív gondolatokat. A fal mentén hagyva a lábakat, érintsük össze a két talpunk, majd vigyük le egészen a fal aljáig. Ezután tárjuk szét a lábainkat, amennyire csak tudjuk, érezzük, hogy megfeszül a combunk belső része.

4. Supta Baddha konasana

Feküdjünk a hátunkra, húzzuk fel a lábaink, és érintsünk össze a talpunkat. A karjainkat vigyük fel a fejünk mögé, majd nyújtsuk le a testünk mellett. Ezzel párhuzamosan zárjuk össze a combjainkat.

5. Jathara Parivartanasana

Feküdjünk hátra, húzzuk fel a lábunkat, majd dőljünk oldalra, közben egyenesítsük ki a karunkat, és lazítsuk el a lábunkat szintén oldalsó pozícióban.