featured-slider

Post Top Ad

2015. június 30., kedd

18 kép amitől átértékeled a szépség fogalmát

Ian Pettigrew fotós és art director éppen a Just Breath – Cystic Fibrosis (Csak lélegezz! – Cisztás fibrózis) című sorozatán dolgozott, amikor rádöbbent, hogy a modelljei nagy része szép, fiatal nő.

Úgy döntött, az elkészült fotókból készít egy kisebb, úgy nevezett spin-off sorozatot Salty Girls címmel. (A salty sósat jelent; utalás arra, hogy a cisztás fibrózisra gyermekkorban gyakran hívja fel a figyelmet, hogy a beteg bőre az átlagosnál sósabb –a szerk.)





A cisztás fibrózis olyan örökletes betegség, amely a verejték, a nyálka és az emésztéshez szükséges testnedvek termeléséért felelős sejteket érinti, valamint a tüdőt és az emésztőszerveket. ("A betegség lényege az, hogy a génkárosodás miatt a klorid ion és a víz a mirigyekbe nem vagy alig jut át, így a képződött váladék besűrűsödik, ezáltal a szervezetből nem tud rendesen kiürülni, mintegy dugót képez." írja a Webbeteg. A betegek gyakran szenvednek légúti és emésztőszervi betegségektől - a szerk.) A Mayo Clinic kutatása szerint ez a betegség elsősorban, de nem kizárólag az észak-európai, fehér bőrű népességet érinti.

Végleges gyógymód nincsen, de a betegséget kordában lehet tartani gyógyszerekkel és olyan orvosi terápiával, amely segít a nyálka fellazításában és megkönnyíti a légzést.


"Sajnos, az a gondolat, valakinek a teste miatt kellene szégyenkeznie, még mindig nagyon is valóságos probléma" - nyilatkozta a fotós a Huffington Post amerikai kiadásában - "Ettől a cisztás fibrózisban szenvedők közössége sem mentes. A gyerekek ugyanolyan gonoszak tudnak lenni, mint a felnőttek. A projekt egyik célja az volt, hogy visszaadja a nőknek az erejüket és az önbecsülésüket. Senkinek sincs joga kritizálni, vagy megszégyeníteni a teste miatt bárkit is, mint például a cisztás fibrózisban szenvedőket - különösen, ha valaki nem ismeri a tényeket. Az kegyetlenség. Reméljük, ezzel a többieket megtaníthatjuk arra, hogy legyenek büszkék magukra. Úgy vélem, ezek a nők közvetít majd ezt az üzenetet büszke fáklyahordozóként a jövő generációi számára."


Hirdetés



Mivel arra törekednek, hogy szembeszálljanak az előítéletekkel, ezek a cisztás fibrózisban szenvedő nők ujjatlan pólókban vagy éppen bikiniben, maguk természetes valójában pózolnak a fotós kamerája előtt.

Ian Pettigrew kötetté rendezi a Salty Girls című sorozatot. Néhány fotót a Huffington Post olasz kiadásának rendelkezésére bocsátott. Ezeket a képeket láthatjátok most nálunk.