featured-slider

Post Top Ad

2015. június 23., kedd

Az E-cigiben 10x több rákot okozó anyag van, mint a hagyományos cigiben

A Német Rákkutató Központ szerint a glicerin belélegzése lipoid tüdőgyulladást okozhat. A lipoid tüdőgyulladás a tüdőgyulladás egy fajtája, amely során lipidek (olajok) halmozódnak fel a hörgőkben. Ezt exogén tényezők okozhatják, például az olajok belégzése.

 


A Német Rákkutató Központ elektromos cigarettákra vonatkozó tanulmánya azt állítja: „ A glicerin lipoid tüdőgyulladást okozhat belégzése esetén.”
Ez egy komoly kijelentés, mert ha igaz lenne, akkor az elektromos cigaretta használata nem lenne biztonságos. A glicerin a piacon lévő elektromos cigaretták túlnyomó többségében egy általános összetevő, és az elektromos cigaretta használói jelentős mennyiségben lélegzik be. Ha ez a glicerin belélegzés lipoid tüdőgyulladást okozna, akkor az elektromos cigaretta használata túlságosan kockázatos lenne. Tulajdonképpen, ha a Német Rákkutató Központ állítása igaz lenne, meg kellene változtatnom az ajánlásomat, mely szerint ez a termék egy életképes alternatíva a dohányzásról való leszokáshoz.

A Német Rákkutató Központ e tanulmányának nyilvánosságra hozatala azt a főcélt szolgálta, hogy befolyásolja az ajánlott dohánytermék-irányelvekre vonatkozó közelgő EU tanácskozásokat. Ezen irányelvek eredeti tervezete tiltja az elektromos cigarettát. Részben arra a következtetésére alapozva, mely szerint az elektromos cigaretták egyik leggyakoribb összetevőjének a belélegzése lipod tüdőgyulladást okoz, a tanulmány az elektromos cigaretta tilalmát ajánlja, hacsak klinikai kísérletek nem bizonyítják, hogy biztonságosak. Azonban ha igaz, hogy a glicerin belégzése lipoid tüdőgyulladást okoz, ezek a termékek nem lennének, és nem is lehetnének valaha is engedélyezve a dohányzásról való leszokás szerei és eszközeiként.

A történet további része

Mivel megjegyeztem, hogy amennyiben a glicerin belégzése lipoid tüdőgyulladást okoz, megszakítom az elektromos cigaretta, mint a dohányzásról való leszokásra alkalmas termék támogatását, és mivel a Német Rákkutató Központ azt állítja, hogy bizony a glicerin belégzése lipoid tüdőgyulladást okoz, úgy gondolom itt az ideje, hogy egy fontos bejelentést tegyek:
Ezennel visszavonom az elektromos cigaretta, mint a dohányzásról való leszokásra alkalmas életképes és relatív biztonságos termék támogatásomat.

Ezt töröld.

Mert van a történetnek egy további része is.
A történet további része az, hogy a Német Rákkutató Központ hazudik.
Nem igaz az, hogy a glicerin lipoid tüdőgyulladást okoz, vagy okozhat. Tulajdonképpen lehetetlen, hogy a glicerin belégzése lipoid tüdőgyulladást okozzon.

Ennek az oka?

A lipoid tüdőgyulladást olajok belégzése okozza. De a glicerin nem egy olaj!

Az alapfokú kémia azt mondja, hogy a glicerin egy alkohol. Pontosabban, egy polyol, amely egy vegyület sokszoros hydroxyl csoportokkal. A hydroxyl csoport (OH) pedig az alkoholok fémjele/próbája. Az olajokra, másrészt, vagy a carboxyl csoportok (COOH) jelenléte, vagy a sterolé jellemző. Vagyis a glicerin nem egy olaj, hanem egy alkohol.

Tulajdonképpen a glicerin oldódik vízben vagy alkoholban, de olajban nem. Ez a három hydroxyl csoport miatt van.

Ha a glicerin valóban a lipoid tüdőgyulladás okozója lenne, az FDA nem engedélyezte volna az kiterjedt alkalmazását köhögés elleni szirupokban, köptetőkben, szájvizekben, annak a veszélye miatt, hogy ezeknek a termékeknek véletlenszerű belégzése lipoid tüdőgyulladást okozhat.

Érdekes lesz megfigyelni, hogy a Német Rákkutató Központ helyesbíti-e ezt a súlyos tévedést. Különösen súlyos, mert ezen múlik az a megkülönböztetés, hogy az elektromos cigaretta egy relatív biztonságos eszköz, vagy teljes mértékben veszélyes és alkalmatlan a használatra.

Persze, ha a Német Rákkkutató Központ állítása igaz lenne, már sok lipoid tüdőgyulladás esetet láttunk volna eddig a vaperek között, mert emberek milliói lélegeznek be naponta glicerint ezekből a termékekből.

Elméletileg lehetséges, hogy lipoid tüdőgyulladás származhat egy olyan elektromos cigaretta terméktől, amely olajokat használt készítményeiben. Például, egy olyan termék, amelyikben illóolajokat használnak ízesítésre vagy illatosításra valós, bár csekély mértékű kockázatot jelentene. Minden bizonnyal jogos azt kérni a törvényhozóktól, hogy biztosítsák azt, hogy olajokat ne lehessen alkalmazni ezekben a termékekben. Minden esetre, az az állítás, hogy maga a glicerin lipoid tüdőgyulladást okoz vagy okozhat, egy gyárilag előállított hazugság.

Sajnálatos, hogy ez a tanulmány ilyen extrém félrevezető tájékoztatást nyújt, abban a látszólagos próbálkozásban, hogy befolyásolja az EU megfontolásokat a dohány-termékekre vonatkozó irányelvek meghozatalában. Szégyen lenne, ha az EU ennek az abszolút téves tájékoztatásnak a nyomán betiltaná az elektromos cigarettát.

Úgy tűnik, ez egy újabb példa arra, hogy egy dohányzást ellenző szervezet, annak érdekében, hogy az elektromos cigaretta iránti nyilvánvalóan predeterminált, ideológia alapú ellenkezését elősegítse,
manipulálja a tényeket, más szóval hazudik.

Ha a Német Rákkkutató Központ tenni akarna valamit a rák megelőzése érdekében, elkezdené felkarolni ezt a terméket – amelyben megvan a lehetősége annak, hogy életek ezreit megmentse – mint a dohányzás egy alternatíváját és egy életképes kárcsökkentési stratégiát. Ahelyett, hogy a gyógyszerészeti rendelkezések alá vonná (ami a termék tényleges betiltását eredményezné), alternatív (sokkal biztonságosabb) nikotint biztosító termékként kellene szabályozni.