featured-slider

Post Top Ad

2015. december 16., szerda

10 milliót ad január 1-től az állam a 3 gyermekes családoknak új ház építésére.

Az index.hu cikkét szeretnénk veletek megosztani!

újságírók, az abszolút győztes a Hír Tv volt, Csuhaj Ildikó, a Népszabadság újságírója 337 kérdéssel ezüstérmes, a Figyelő és az Origo 132-132 kérdéssel megosztott harmadik helyen végeztek.
Földárverés


Lázár elmondta, 165 ezer hektárnyi földet bocsátott az állam árverésre, 102 ezer hektárnak lett gazdája a nyilvános árveréseken. A leütött földek értéke 142 milliárd forint volt. Tíz külföldi vett földet, ebből nyolc kettős állampolgár. A mezőhegyesi ménesbirtok megmentése után pedig Farkas Sándor, szentesi országgyűlési képviselőt bízná meg azzal, hogy állítson össze egy csapatot, amely megalapítja az új mezőhegyesi ménesbirtokot.

Lakásépítés: 2 x 10 millió
27%-ról 5%-ra csökkenti januártól a kormány az új lakásvásárlás és újház-építés áfáját. Előbbi a 150 négyzetméter alattiakra, utóbbi a 300 négyzetméter alattiakra vonatkozik. Az áfa pedig 5 millióig visszaigényelhető lesz az önerős házépítésnél épületenként.
A családi otthonteremtési kedvezmény az új építésű lakásoknál két gyermek esetén 2,6 millióra nő, három gyermek vállalásánál pedig új program jön. Aki három gyermeket vállal − akár úgy hogy egy gyermek sincs a vállalás pillanatában −, annak 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás jár, és a magyar kormány ehhez 10 millió hitelt tesz hozzá, 25 éves futamidővel, garantáltan maximum 3%-os kamattal.

A három gyermeket tíz éven belül kell teljesíteni.
Kellemes és hasznos is lehet ez a tevékenység
− mondta Lázár. Kérdésre elmondta, hogy azok a gyermeket vállalók, akik korábban felvettek már ilyet, azok is igényelhetik a tízmilliót három gyermek vállalásánál; az ő esetükben a tízmillióból levonják a már korábban felvett összeget. A vállalást nem teljesítők visszafizetési feltételeit még nem pontosították, azt később teszik.
Hozzátette, az új lakások vásárlásánál eltörölték a családi otthonteremtési kedvezmény feltételei között szereplő négyzetméterár-korlátokat már egy gyermeknél is. Az igénylés felső életkori határa továbbra is 40 év lesz.
Lázár szerint a kormány a bürokrácia csökkentésével is támogatja az otthonteremtést, ezért ezeknél a lakásoknál építési engedélyt nem kell kérni, csak bejelentési kötelezettség lesz, de a jogszabályokat be kell tartani.
Ákos és a Telekom


Ahogy arról beszámoltunk, szerződés bontott Ákossal a Magyar Telekom, ezt a kommunikációs cég sajtóosztálya erősítette meg az Indexnek. Az énekes nemrég az Echo TV-ben beszélt arról, hogy szerinte a nőknek nem dolguk annyit keresni, mint a férfiaknak, és a női egyenjogúság nem egyezik a normalitással.
Lázár szerint ez a döntés megdöbbentő, sőt, diktatórikus.
Megdöbbentőnek tartom, amit a Telekom megengedett magának
– mondta Lázár, és hozzátette, „ez egy vélemény- és ízlésdiktatúra, ami elképzelhetetlen egy demokratikus jogállamban". Szerinte lehet hogy ez a cég meggyőződése, de attól, hogy más a véleménye, mint Ákosé, nem szabadna büntetnie. Lázár szerint egy német cégnek különösen tudnia kellene, mi az a diktatúra. Márpedig ez véleménydiktatúra. A miniszter feltette a kérdést, hogy ezek szerint, ha a kormánynak nem tetszene a Telekom véleménye valamilyen témában, akkor most azonnal felmondhatná a szerződéseket velük?
  www.index.hu