featured-slider

Post Top Ad

2015. december 13., vasárnap

Ma nem szabad mosni / főzni / sütni !

Vigyázat, a néphagyomány szerint Luca napján könnyen megronthatnak bennünket a boszorkák, éppen ezért védekezésül jobb bezárni előttük minden ablakot és ajtót. Ha pedig már a seprűket is elrejtettük, csak arra kell vigyáznunk, hogy senkinek se adjunk pénzt, és kölcsönt se kérjünk, mert az elkért dolgok gonoszok kezébe kerülhetnek.

Kezdődhet a párválasztás

Jóslásairól is híres ez a nap: régen ugyanis Luca-pogácsákat vagy Luca-cédulákat használtak a lányok arra, hogy kiderítsék, ki lesz a párjuk. Utóbbi sorsvetés igen egyszerű: felírtak 12 nevet 12 cédulára, egyet mindennap bedobtak a tűzbe, amelyik karácsonyra megmaradt, az elárulta, ki lesz a lány szerelme.




A szék lassan készül, naponta csak egy műveletet szabad befejezni rajta /Fotó: MTI-Szabó Sándor
Megosztás
Kilencféle fából készül

Ha pedig arra vagyunk kíváncsiak, él-e közelünkben boszorkány, akkor ma el kell kezdeni a Luca-szék kifaragását, amely szigorú szabályok alapján készül. Kilencféle fát kell hozzá felhasználni: kökény, boróka, jávor, körte, som, jegenyefenyő, akác, cser és rózsa fáját. Elkészítési ideje 11 nap, naponta csak egy művelettel.

A hiedelem szerint a készítője magával vitte a széket december 24-én az éjféli misére, ahol felállt rá, és meglátta, hogy kik a boszorkányok. Ezután a szék tulajdonosa gyorsan elszaladt, közben maga mögé mákot szórt, hogy senki se érjen a nyomába. Otthon pedig a Luca-széket el kellett égetnie.

Milyen lesz az időjárás?



A Luca-naptár szerint a következő esztendő januárjában a megfigyelési helyen olyan idő várható, mint Luca napján, februárban olyan, mint Luca másnapján, és így tovább egészen karácsonyig, ami a következő decemberi időjárásra utal.

forrás