featured-slider

Post Top Ad

2015. december 16., szerda

12 elítélt utolsó vacsorája a méreg injekció előtt.

Több éven keresztül várakoznak a siralomházban azok az elítéltek akiket  szinte biztosan kivégeznek a büntetés végrehajtók. Általában a legkegyetlenebb bűntettekért jár halálra ítélés. A mai humanitárius világban már nem engedhetik meg maguknak azt a börtönök, hogy akasztófára, vagy sortűz elé vessék a rabokat, ezért egy 3 komponensű méreganyaggal végeznek velük, amelyet intravénásan juttatnak a rabokba.
Hogyan öl a halálos injekció?
Innentől pusztán tudományos szemmel vizsgáljuk a folyamatot. A kivégzéshez használt szereket a következő sorrendben juttatják az elítélt szervezetében: 1. Érzéstelenítő (thiopentál-nátrium) → 2. Bénító szer (Pankuronium-bromid) → 3. Fiziológiás sóoldattal átmossák a vénákat a méreg beadása előtt → 4. KCl (kálium-klorid)

Érzéstelenítő (thiopentál-nátrium)

A thiopentál-nátrium ultrarövid hatású, barbiturát típusú intravénás narkotikum. Hatása a következő: a thiopentál fő hatása a légzőközpont bénítása, melyet dózistól függetlenül előidéz. Az éber állapothoz képest, akár 45%-al csökkentheti az agyi oxigénszükségletet és vérellátást. A szer nem függeszti fel a fájdalomérzetet és a nociceptiv reflexet (védekező reflex). A thiopentál-nátriummal elért fájdalomcsillapítás inkább a narkotikus tulajdonságokból származó funkciók alapján magyarázható. Izomrelaxálást csak mély narkózisban képes elérni. Ezen kívül a thiopentál-nátrium intrakraniális (koponyán belüli) nyomást csökkentő hatással is rendelkezik.



Bénító szer (Pankuronium-bromid)
A pankuronium tulajdonképpen egy izomrelaxáns gyógyszer. A pankuronium nem-depolarizáló kuráre-szerű izomrelaxáns. Kompetitív acetilkolin receptor antagonista hatása van a neuromuscularis junkción (a véglemez-membránon), ahol leszorítja az acetilkolint (ezért kompetitív) a posztszinaptikus nikotinikus acetilkolin receptorról.
Huhh, mi? Lényegében a következőről van szó: Az acetilkolin a gerincesek idegrendszerének egyik fő neurotranszmittere. Bizonyos (kolinergiás) idegvégződésekből szabadul föl, és lehet serkentő vagy gátló hatású; izomösszehúzódást kezdeményez a neuro-muszkuláris véglemez-membránon. Az acetil-kolin receptorai (a kolinoreceptorok) két fő csoportba oszthatók: muszkarinikus receptorokra és nikotinikus receptorokra. Ha az acetil-kolin felszabadult, akkor csak átmeneti hatása van, mert gyorsan lebontja a kolinészteráz enzim.

KCl (kálium-klorid)
A kálium-klorid (KCl) egy fém-halogenid, melyet ahogy neve is mutatja kálium és a klór alkot.
A kálium-klorid nagy adagban halálos. Szájon át a szervezetbe kerülve a halálos adag 2500 mg/testsúly-kilogramm. Intravénásan 100 mg/testsúly-kilogramm a halálos adag, mely a szívinfarktus tüneteit okozva szívmegálláshoz vezet, ami a keringés teljes összeomlását idézi elő. Ezután nyom nélkül felszívódik a szervezetben, ezért utólag a boncoláskor nem mutatható ki, ha valakit kálium-kloriddal mérgeztek meg.