featured-slider

Post Top Ad

2015. november 19., csütörtök

6 módszer a fültisztításra, amire nem is gondoltunk eddig.

Csúnya, eldugul tőle a füled, és soha nem lehet rendesen kitisztítani. Mintha a fülzsír csak azért lenne kitalálva, hogy egy gonddal többet okozzon. Pedig nem véletlen, hogy szervezeted folyamatosan termeli ezt a viaszos anyagot, hiszen védi a hallójáratokat, fontos szerepe van a fül tisztán tartásában és a kórokozók eltávolításában.


Hogyan kerül oda?



A fülzsír olyan, vízben oldódó anyag, amely a hallójárat mirigyeiben termelődik. A folyamatos hámsejtvándorlás, valamint az állkapocs mozgása miatt a hallójáratból kifelé mozogva „összegyűjti” a fülbe jutott szennyeződéseket, s mire a hallószervet elhagyja, már nem csupán a fülzsír távozik, hanem hámsejtek, por, szőr, szennyeződések és nem kevés kórokozó.

A tisztító hatás mellett nem elhanyagolható szerepe van a külső fül érzékeny bőrének védelmében. Ezt a felületet, valamint gyakorlatilag az egész hallójáratot bevonja, így védi és szárazon tartja. Nem csupán mechanikus védelem ez, de a savas kémhatás biztosításával útját állja a baktériumoknak és vírusoknak is.

Normális esetben éppen annyi fülzsír termelődik, amennyi a fül, a hallójáratok védelméhez elegendő. Gyakran viszont túlságosan sok van belőle, ilyenkor esztétikai gondot okoz, esetleg a hallásban is akadályozhat.

Gondot okoz

Ha túl sok fülzsír – orvosi kifejezéssel cerumen – termelődik a hallójáratban, az fülzúgást, viszketést, esetleg fájdalmat okozhat, nem is beszélve a hallási nehézségekről. Meglepően sokakat érint ez a probléma, tízből egy gyereket, húszból egy felnőttet. A 60 év felettiek közel egyharmada küzd vele, számukra mindennapos gondot jelent a fülzsír eltávolítása.

Normális esetben a fülzsír magától távozik a hallójáratból, ám a túlzott kiválasztással küzdőknek maguknak kell tisztítaniuk a nagy mennyiségű fülzsírt. Kézenfekvő megoldásnak tűnik a fültisztító pálcika használata, a rendszeres öblítés alkalmazása, hiszen akár otthon is elvégezhető, napi gyakorlattá is válhat. Ám szakemberek szerint ezzel többet ártasz, mint használsz.


Helytelen tisztítás

Bár a saját kezű tisztítással látszólag megoldod a problémát, valójában megfosztod a szervezetedet a saját védelmétől. Öt pontban összefoglalható, mit kell szem előtt tartanod, ha fültisztításhoz fognál.

A drogériákban kapható, igen közkedvelt fültisztító pálcika nem steril. A vattapamacsra millió baktérium és kórokozó kerülhet már a csomagolás során.
A fültisztító pálcikákkal könnyű sérülést okozni a fülben. Ha nem vagy kellően óvatos, a dobhártyád, a hallójáratod felülete is sérülhet.
A rendszeres dörzsölő mozdulatok felületi sérüléseket okozhatnak, melyekbe a nem steril vattapamacs számtalan baktériumot bejuttathat.
A folyamatos tisztítással megakadályozod a természetes hámsejtvándorlást, melynek eredményeképpen éppen a célod ellenkezőjét éred el: ahelyett, hogy kipiszkálnád a fülzsírt a füledből, fülzsírdugót alakítasz ki, amely még a hallásban is akadályozhat.
A rossz minőségű pálcikáról a vatta leválhat, beleragadva a hallójáratba. A beszáradó vatta gyulladást idézhet elő.

A helyes megoldás



Bármilyen jelentéktelen problémának tűnik is, a túlzott fülzsírtermeléssel is szakemberhez kell fordulni. A szakrendelőben a fülzsír oldására alkalmas folyadékkal végeznek beöntést, esetleg arra alkalmas eszközökkel végzik el a tisztítást.

Emellett a fül tisztán tartása természetesen a mindennapi tisztálkodás része is. Elég azonban, ha a törölköző sarkával itatod fel a fül mögötti, körülötti, illetve a hallójáratba került vizet. A törölköző elég puha, így nem okoz sérülést, és elég nagy ahhoz, hogy ne tudj mélyen a füledbe nyúlni. Ha ezt nem érzed elegendőnek, a gyógyszertárakban kapható fültisztító sprayket is kipróbálhatod.