featured-slider

Post Top Ad

2015. január 23., péntek

Hogyan neveljünk magból otthon citromfát?


Ön is járt már úgy, hogy citromot szeretett volna otthon termeszteni, de az mindig kirohadt, illetve nem hozott gyümölcsöt? Ennek minden bizonnyal már a vetésnél felhamozott hibák az okai. Számos dolog lehet, ami miatt a citrusunk nem érzi jól magát nálunk, de főként a föld, azaz a tőzeg  homok aránya szokott gond lenni. Hagyni kell a magot lélegezni, de mégsem lehet túl laza, mert akkor nem marad meg a növényünk.

Vegyünk egy agyagcserepet és töltsük meg 2/3 részéig tőzeg és homok 2:1 arányú keverékéből álló közeggel. A közeg tetejét nyomkodjuk meg és enyhén nedvesítsük be. Fektessük a talajfelszínre a citrom, narancs vagy mandarin alaposan megmosott magvait, takarjuk be őket egy centi termőközeggel, és újra tömörítsük a felszínt. A cserepet ezután állítsuk vízzel telt cserépaljba. Az agyagcserép felszívja a vizet (kapilláris úton) és továbbadja a közegnek. A cserépaljat 2-3 naponta töltsük újra. Végül a beültetett cserepet fedjük le egy üveglappal (vagy fényáteresztő fóliával), hogy a termőközeg felszíne ki ne száradjon. Nincs más hátra, mint keresnünk kell cserepünknek egy 13-15 fokos helyet valamelyik ablakpárkányon. Ha szerencsénk van, 3-4 hét múlva megmutatkoznak a csíranövények. Ha nincs szerencsénk, akkor higgyük azt, hogy a magvak nem voltak csírázóképesek.
A jó kertész minden nap felemeli a cserépre fektetett üveglapot, és szellőzteti a növényeket, hogy azok lassan megszokják a páraszegény környezetet. Később akár el is távolíthatjuk az üveget: a 18-20 fok már megfelel arra, hogy citrusainkat megismertessük a rideg valósággal. Nyáron akár a szabad levegőre is költöztethetjük a cserepet. 6-12 hónap elteltével a magonc eléri a fél cm-es törzsátmérőt és a 40-60 cm-es magasságot. Így hamar magasra növő egyenes törzsű fácskát kapunk. 3-4. évben meg kell hoznia az első virágait, melynek elengedhetetlen feltétele a helyes teleltetés.