featured-slider

Post Top Ad

2015. január 30., péntek

Jön a literenkénti ezer forintos benzinár, eközben Venezuelában 9 forint a literje


Lassan újra divatba, illetve szükség állapotba jönnek a lovaskocsis, illetve az autósok is inkább motorral, vagy biciklivel, illetve görkorcsolyával fognak közlekedni, ha valóban bejön az ezer forintos bezinár, amelyre nagyon magas sajnos az esély.

A kőolaj hordónkénti ára akár 35 dollárig (8600 forint) is zuhanhat jövőre, amennyiben az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete) nem jut megállapodásra 2015 tavaszáig.

A nemzetközi olajkartell ma ülésezik, amelyet feszült figyelem övez. Ha az olajár 35 dollárig zuhanna, az természetesen jelentős benzinár-csökkenést eredményezhetne a hazai kutakon is (a forint dollárral szembeni árfolyamának változatlansága mellett), ennek mértéke a Portfolio.hu számításai szerint akár 110 forint is lehet.

Jön a 870 forintos benzin?
Tom Kloza, az OPIC (Oil Price Information Services) alapítója úgy véli, a kőolaj árfolyama jövőre 35 dollárig is leeshet, amennyiben a Kőolaj-exportáló Országok Szövetsége tavaszig nem tud megállapodásra jutni a szükséges teendőkről.

A szakértő szerint a szervezet mai ülése nem fog igazi megállapodást hozni a felek között, akik azért gyűlnek ma össze, hogy megvitassák a jövő évi kitermelést. Kloza úgy véli, a kvótákat a tagországok lényegében figyelmen kívül fogják hagyni, ami az olajpiacon rég nem látott krízist hozhat.

Kloza szerint a kartell napi 750 ezer - 1 millió hordós kitermelés-csökkentésről dönthet, sok ország azonban vélhetően nem fogja majd betartani a kvótákat és annyit termel majd, amennyit csak tud. Az amerikai palaolaj-forradalom lassulása már megkezdődött, az amerikai olajkitermelés szintje pedig a korábban becsült napi 1 millió hordóról 750 ezer hordóra csökkenhet.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy ha emelkedik a benzin ára, akkor azt az autósok
fogják megsínyleni. Bár érthetetlen számomra, hogy olyankor miért nem csökken  kenyér ára, amikor csökken a benziné is, de ha nő a benzin ára 4 forintot, a kenyér azonnal drágul.