featured-slider

Post Top Ad

2015. február 25., szerda

6 hónap gyomorfájdalom után ezt szedték ki az orvosok a lányból.Veled is megtörténhet

Van egy betegség aminek a pontos neve : Rapunzel szindróma. Azon belül pontosan : trichotillománia. Ennek a betegségnek a lényege, hogy a páciens leküzdhetetlen vágyat érez arra, hogy saját hajszálait kihúzgálja egyenként, és azt meg is egye. A 13 éves lány miután fél évig hasi fádalmakra panaszkodott, megoperálták, és egy 1 kg-os, több mint 50 cm hosszú hajcsomót találtak benne.

 A Rapunzel szindrómánál általában a hajcsomó megakad a vékonybélben, alhasi fájdalmakat, étkezés vagy folyadékbevitel utáni hányásrohamokat okozva, mely testsúlyveszteséget is okoz.

A betegséget a Grimm testvérek egyik meséjéről nevezték el, melyben a főszereplő Rapunzel, aki hosszú haját egy börtöntoronyból leengedte, hogy a herceg azon felmászva ki tudja őt szabadítani. E hosszú, lelógó hajfonathoz való hasonlóság alapján kapta a szindróma az elnevezését. Ha a trichobezoár a gyomor határait meghaladja, Rapunzel-szindrómáról beszélünk.

Manapság egyre több esettel lehet találkozni. A betegség azért is veszélyes, mert ha nem diagnosztizálják időben, akár a vékonybél perforálását és halált is okozhat.