featured-slider

Post Top Ad

2015. február 27., péntek

Ön hagyta el a 10 milliót érő kaparós sorsjegyet? Oszd meg


Ha valaki elveszt valamit, akkor az a birtokából kiesik, nem tud a holétéről, így képtelen felette rendelkezni. Ha igazságosan akarunk eljárni, akkor mindenkinek meg kell adni ami jár, azzal a feltétellel, hogy ezzel neki vagy másnak nem okozunk aránytalanul nagy hátrányt. Ami valakié, az csakis annak jár akié, tehát az igazságos ember vissza juttatja neki, miután mérlegelte a cselekedete esetleges következményeit.
Vannak olyan dolgok, amelyek utalnak a tulajdonosukra, és vannak olyanok amik nem. A sorsjegy tipikusan a másodikként említett kategóriába tartozik, azaz nem állapítható meg a tulajdonosa. Ha pénzt, és csakis pénzt találnék, akkor hálát adnék az istenemnek és zsebre tenném, azzal, hogy neki tetsző módon fogom elkölteni.
Ha kikövetkeztethető a tulajdonos kiléte, akkor bármennyire szenvedne a lelkemnek az a része amelyet Platón, öreg cimboránk vágyakozó résznek nevez, vissza adnám annak, akit illet, ahogy már erre volt is példa.


Mindenképpen meg kell fontolni azonban a lehetséges következményeket. A pénzzel sok mindent lehet kezdeni. Lehet rajta például fegyvert vásárolni. A fegyvert aztán használhatja valaki arra is, hogy megvédje azokat a dolgokat, amiket általában pozitív előjelekkel látunk el, de lehet arra is használni, hogy megölje azt a céda feleségét, aki régóta csalja már őt a postással. Az is lehet, hogy a pénzt egy törékeny és aranyos nyugdíjas nénike vesztette el, aki be akarta tenni a takarékba. De mivel a nénikének se kutyája se macskája, az Adolf Eichmann Alapítvány Egy Szebb Jövőért nevű szervezetre hagyja.
Elképzelhető egy olyan eset is, hogy a pénzt "Saul" vesztette el, és visszakapván azt, jó példát lát maga előtt és "Pál" lesz belőle.
A lehetőségek száma pozitív és negatív irányban is korlátlan.
A kérdés itt csak az, hogy előre látható-e az okozat, és képes-e valaki arra, hogy minden bizonnyal igazságosan cselekdjen?
Más megközelítésből lehet egyszerűen a törvények által favorizált megoldást is választani, azaz leadni a talált tárgyat, és ha a tulajdonos nem jelentkezik érte, akkor igényt tartani rá. A gond csak az, hogy a "törvényes" és az "igazságos" nem mindíg fedik egymást.