featured-slider

Post Top Ad

2015. november 23., hétfő

Fogyasztási rekordot döntött az orosházi csemege, a búzacsíramálé! Tóth Bálint tudja, hogyan kell levenni az embereket a lábukról egy kis édességgel!


Fogyasztási rekordot ért el az orosházi csemege, a búzacsíramálé! 
Tóth Bálint tudja, hogyan kell levenni az embereket a lábukról egy kis édességgel!



Nem kóstoltad még? Fantasztikus vitaminbomba, melyet feltétlenül iktass be étrendedbe. 

A búzacsíra bővelkedik  E-vitaminban, káliumban, továbbá magas a foszfortartaloma , de a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége is magas.
Szív-, csontvédő és rákmegelőző táplálék. A búzacsíra az egyik legértékesebb csíra! Jelentős mennyiségben az összes aminosavat tartalmazza.

Ha vásárolni szeretnél, keresd őket bizalommal a Facebookon is.



Szeretnéd tudni, hogy hogyan készül a búzacsíramálé?


Az orosháziak táplálkozásának egyik legrégibb, még a Dunántúlra visszamutató rétegéhez tartozó tészta a szaladós, illetve ennek egyik legfejlettebb formája, a csíramálé. Télen készítik. Egy deszkára, cseréptálra, vagy a lapos, kerek, szalmából kötött, vászonnal leterített kosárra, a párszárítóra szépen elterítették a búzát. Minden nap locsolgatták, „míg csak fehér nem lett a hegye”. Volt, ami még egy kicsit zöldülni is hagyta. Ezután mozsárban megtörték a csírát, egészen apróra, úgy, hogy jó leves lett. Az egészet kicsavargatták, kinyomkodták, aztán szitán átfolyatták, hogy csak  tiszta levet kapják. Ezt a levet aztán a mozsarat kiöblítő vízzel is szaporították. Ha szaladóst csináltak, az édes erjedt léhez lisztet kevertek, a cseréptányérra vagy zománcos tepsibe vékonyan beleöntve, a kemencében megsütötték. Nagyon lassan, több órán át sült. A gyerekek kendőbe kötött tányérban vitték a szaladóst az iskolába. Ezt a tésztát ma már egyáltalán nem készítik, helyét egyre jobban a hasonló csíramálé foglalta el. Ma már csíramálét sem tud mindenki készíteni. Egyes asszonyok üzletszerűen sütik még és a piacokon árulják, mint csemegét.

A mozsárban megtört, újabban húsdarálón keresztül, csíráztatott búza levéből liszttel tésztát gyúrtak, ez lett a csíramálé alja. A többi levet bekeverték liszttel olyan hígra, mint a palacsintatésztát, s a tepsibe leterített aljra öntötték. Körülbelül 3 órán át sült a kemencében. Mikor a teljesen megsült, feljött az édesség a tetejére, ezért olyan kocsonyás volt, mint a méz. A csíramálét eldarabolták nagy szögletes kockákra vágták és nagy tálban tálalták.

loading...