featured-slider

Post Top Ad

2015. november 19., csütörtök

Egy török vadászgép lépett be a Magyar légtérbe. Hatalmas robbanás hallatszott.

Székesfehérvár - Óriási robaj rázta meg a várost csütörtökön délelőtt. A város minden pontján hallani lehetett a zajt, amelybe még az ablakok is beleremegtek.



10:33 A durranással kapcsolatosan azonban még nem érkezett bejelentés sem a tűzoltósághoz, sem a rendőrséghez. A közösségi oldalakon is terjed a hír a robbanásról, ám eddig csak feltételezések láttak napvilágot. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője elárulta a feol.hu-nak: a hang egy repülőgép hangrobbanása volt, amellyel kapcsolatosan azonban a Honvédelmi Minisztérium szolgálhat információkkal.
10:40 A hangot az ország számos pontján hallották: Pátkán, Sárkeresztúron, Törökbálinton és még sok helyen. A közösségi oldalakon terjedő információk szerint egy Gripen hangrobbanását lehetett hallani.
11:11 A Honvédelmi Minisztérium megerősítette a feol.hu információit: egy levegőben lévő, katonai feladatot ellátó vadászrepülőgép robaja hallatszott. A minisztériumi szóvivő hozzátette: mindenki megnyugodhat, nem történt robbanás. További részletekkel még jövünk!



Így néz ki egy Gripen
11:27 A Wikipédia szolgálhat információkkal arról, mit is jelent pontosan a hangrobbanás. E szerint szuperszonikus sebességgel haladó repülőgép kelthet ilyen zajt, amely nem csupán kellemetlen, de az erős lökéshullámoknak köszönhetően akár anyagi károk is keletkezhetnek: betörhetnek ablakok, megrepedhetnek a falak, állatok szaladhatnak el ijedtükben. Információink szerint nagyon sokan tapasztaltak erős robajt, ablakrezgést, volt, ahol a pohár esett le az asztalról, más az asztal alá bújt ijedtében a mai hangrobbanás után. A sokak által észlelt „dupla” hanghatásra is magyarázatot ad a hangrobbanás, amelynek során a repülőgép ugyanis két hanghullámot is kelt: a gép orra összenyomja az előtte torlódó levegőt, azaz pozitív nyomást képez, a vadászgép farka pedig közvetlenül ezután negatív nyomással „válaszol”. A hangrobbanás nagysága sok mindentől függ: egyrészt, hogy milyen magasan repült a gép, mekkora volt és milyen sebességgel haladt.
információ : www.feol.hu